donderdag 3 maart 2011

Brits rapport dringt aan op besprekingen met Taliban in Afghanistan

Britse parlementariërs hebben woensdag verklaard dat “counter-insurgency” maatregelen in Afghanistan niet werken en het noodzakelijk is om vredesbesprekingen te starten tussen de VS en haar bondgenoten en de Taliban.

Het rapport, “The UK's foreign policy approach to Afghanistan and Pakistan”, is deze week verschenen op het moment dat de Afghaanse president Hamid Karzai een bezoek brengt aan Groot-Brittannië.

In de publicatie wordt gesteld “dat de militaire tactieken die worden gebruikt in Afghanistan niet zullen slagen om stabiliteit te brengen in het door oorlog verscheurde land”.

Het rapport is opgesteld door Richard Ottaway, een conservatief lid van het Europees Parlement en voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken.

“Er zijn enorme politieke kwesties in Afghanistan aan de gang en naar ons oordeel gaat het raam voor opportunisme dicht”, zo zei Ottaway. “De NAVO heeft deadlines gesteld en elke dag dat we vechten is een dag later praten.”

Landen die militairen hebben gestuurd naar Afghanistan willen zich in de komende jaren terugtrekken. Afghanistan moet stap voor stap op eigen benen gaan staan.

Ottaway zei: “Het is onmogelijk om te winnen van een vijand als de Taliban. Ze kunnen worden teruggedreven, maar ze zullen opduiken wanneer de buitenlandse troepen vertrekken.”

“En ondertussen zorgt de militaire campagne in Afghanistan voor een politiek vacuüm.” Hij zei “dat regionale partijen, zoals Pakistan, Iran en China die leegte op kunnen vullen als de Britten falen om goede contacten met de Taliban op te bouwen”.

Volgens Ottaway zijn er nu geen onderhandelingen met de Taliban gaande. “Er is een enorme kloof van wantrouwen tussen de Taliban en de militairen en de plaatselijke gemeenschap.”

“We winnen geen hearts and minds, wederopbouw overtuigt mensen er niet van dat onze aanwezigheid een goede zaak is. Dit heeft tot gevolg dat andere landen in de regio hun eigen agenda’s opzetten en dat is vanzelfsprekend een zorg voor ons,” aldus Ottaway.

Hij is van mening dat Groot-Brittannië druk moet uitoefenen op de Verenigde Staten om gesprekken met de Taliban aan te gaan.

Maar het praktische probleem is dat de Taliban geen “adres” hebben. Daarom vindt Ottaway dat president Karzai de sleutel is. Hij vindt ook dat het een verzoening moet zijn die door Afghanistan wordt geleid.

"Hij heeft waarschijnlijk de beste contacten met de Taliban en hij is degene die waarschijnlijk de nauwste relatie heeft met Pakistan. Daarom denk ik dat hij van cruciaal belang is."

Karzai is deze week in Groot-Brittannië voor een ontmoeting met de Britse premier David Cameron in Londen.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie beweerde Cameron dat er vooruitgang wordt geboekt in Afghanistan. Hij beloofde op de lange termijn Britse steun voor het land.

Cameron heeft beloofd een vriend “onder alle weersomstandigheden” van Afghanistan te zijn, zo meldt de BBC.

Het is de bedoeling dat Afghanistan rond 2014 zelf volledig verantwoordelijk is voor de bescherming van de bevolking en het Afghaanse grondgebied.

"Maar dat wil niet zeggen dat de internationale aanwezigheid volledig verdwijnt uit Afghanistan,” zo zei Karzai.

Hij zei “dat sommige van Afghanistans partners, waaronder Groot-Brittannië, een ondersteunende rol in Afghanistan blijven spelen, met inbegrip van het trainen van militairen en financiële investeringen.”

De uitlating van Cameron, dat er vooruitgang wordt geboekt, is opmerkelijk. Onlangs verklaarde een hoge medewerker van de VN dat Afghanistan niet eerder zo onveilig is als nu, sinds de val van het Taliban-regime eind 2001.

De counter-insurgency legt zich toe op bewapende bestrijding van opstandelingen, gekoppeld aan een “verdeel en heers” strategie en het verbreken van de banden tussen de opstand en de bevolking.

Uit het rapport blijkt nu dat deze strategie in Afghanistan geen vruchten afwerpt, en wordt betoogd om over te gaan tot onderhandelingen met de Taliban.

Groot-Brittannië heeft ongeveer 9.500 militairen in Afghanistan gestationeerd en levert daarmee na de Verenigde Staten de meeste troepen voor de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO.

Het grootste deel van de Britten is gelegerd in de uiterst gewelddadige provincie Helmand in het zuiden van het land. In de oorlog in Afghanistan zijn 358 Britse soldaten omgekomen.

Niet nieuw
Britse voorstellen om te onderhandelen zijn niet nieuw. Drie jaar geleden zei de toenmalige minister van Defensie Des Browne dat Groot-Brittannië en andere democratische landen bereid moeten zijn gesprekken aan te knopen met de Taliban.


Zie ook:
-Voice of America (VOA): "British Report Calls for Talks With Taliban in Afghanistan".
-The Guardian: "MPs critical of Britain's policy in Afghanistan, Cross-party report suggests justification for fighting war 'may have been achieved some time ago'".
-Het verslag van het Comité Buitenlandse Zaken:
Foreign Affairs Committee - Fourth Report: “The UK's foreign policy approach to Afghanistan and Pakistan”.

Geen opmerkingen: