zaterdag 29 maart 2008

Britse defensieminister Browne wil best onderhandelen met Taliban

Groot-Brittannië en andere democratische landen moeten bereid zijn gesprekken aan te knopen met de Taliban. Dat heeft de Britse minister van Defensie Des Browne gezegd en dat is eigenlijk niets nieuws wat hij hier zegt. Onder meer Karzai en Hamdam gingen hem al voor.

Volgens Browne zijn gesprekken met de Taliban en organisaties als Hezbollah in Libanon nodig om verdere verspreiding van het terrorisme te voorkomen. Hij ziet echter niks in onderhandelingen met Al-Qaida.

Browne zegt in de krant The Daily Telegraph dat hij door zijn werk als minister voor Noord-Ierland tot dit besef is gekomen.

Hij wil extremistische groeperingen ervan overtuigen dat ze hun doelstellingen ook via een politieke weg kunnen bereiken.

Volgens Browne kunnen elementen binnen de Taliban voor de politieke dimensie worden gewonnen.

Na de strijd om Musa Qala rond de jaarwisseling werd daar al een lid van de Taliban tot gouverneur benoemd.

Volgens de bewindman betekent dit dat er toenadering moet worden gezocht richting individuen of groeperingen. Hij wil mensen die aan de kant van de Taliban stonden overhalen de kant van de regering te kiezen.

Jonathan Powell, voormalig topadviseur van Tony Blair, zei eerder deze maand al dat westerse landen moeten praten met groeperingen als de Taliban, Hamas en Al-Qaida.

Een eerdere poging om met de opstandelingen in het zuiden van Afghanistan te onderhandelen resulteerde in de uitwijzing van twee diplomaten, een Brit en een Ier, door Kabul omdat ze contacten legden met opstandelingen in de provincie Helmand.

Door een gesprek kunnen islamitische extremisten ervan worden overtuigd dat ze hun doelen ook via politieke weg kunnen bereiken, aldus Browne. Ondrhandelingen met Al-Qaida vindt de minister te ver gaan.

Gilana
De nieuwe premier Gilana van Pakistan zei dit weekeinde dat vredesgesprekken en hulp effectiever zijn in de strijd tegen de militanten dan wapens.

Vooral in de Noordwest Grensprovincie en de Federaalbetuurde Stammenregio in het noordwesten van Pakistan zijn militanten erg actief.

Ze voeren daar strijd tegen het Pakistaanse leger en organiseren er acties tegen de Afghaanse regering en de buitenlandse soldaten in Afghanistan.

Niet nieuw
Afgelopen zomer heeft president Hamid Karzai na een aantal bloedige zelfmoordaanvallen de Taliban al opgeroepen om rond de onderhandelingstafel te komen zitten. Hij bood Taliban-leider Mullah Omar zelfs een post aan in zijn regering.

In december zei de Britse premier Gordon Brown na een bezoek aan Afghanistan dat Als de Taliban het geweld afzweren en respect tonen voor de grondwet en mensenrechten er ook voor de opstandelingen een plek weggelegd is in de Afghaanse regering.

Ook de gouverneur van de provincie Uruzgan, Asadullah Hamdam, gaf bij zijn aantreden al aan dat hij onderhandelingen voor staat met de Taliban. (Hamdam wil onderhandelen met Taliban)

Nederland
Voormalig Nederlands minister van Defensie Joris Voorhoeve betoogde vorige zomer al in de NRC dat er uiteindelijk onderhandelingen moeten komen.

Ook de Nederlandse minister van Binnenlandese Zaken Guusje ter Horst gaf vorig jaar aan voor onderhandelingen te zijn.

Ze kreeg kritiek te verduren van onder meer de VVD en de PVV. Een besluit als dit zou meer iets zijn voor minsiter Van Defensie Van Middelkoop of minister van Buitenlandse Zaken Maxome Verhagen.

Anderzijds valt goed zelfs goed te beargumenteren waarom onderhandelen juist meer iets is voor een minister van Sociale Zaken.

Ter Horst werd door VVD-defensiespecialist Hans van Baalen wel erg dom gevonden.
Van Baalen vindt Ter Horst erg dom om te willen onderhandelen met de Taliban

Taliban
De leiding van de Taliban heeft echter aangegeven niet te willen praten voordat de buitenlandse troepen uit Afghanistan vertrekken. Maar volgens waarnemers kunnen twijfelaars binnen de Taliban best over de streep getrokken worden om van zijde te wisselen.

Desalniettemin zijn er nu tussen al de oproepen van landen en de NAVO om meer soldaten en materieel te sturen nu weer eens geluiden om te gaan onderhandelen te horen.